Informacja dla osób wyjeżdżających na grzybobranie w dniu 11.09.2010 r.
Plan
8.00 Zbiórka uczestników (Komenda BiO SG wejście od ul. Mickiewicza)
9.30 Przybycie na miejsce
9.45 Odprawa techniczna
10.00 Rozpoczynamy zbieranie grzybów
13.00 Zakończenie zbierania i przeprowadzenie konkursu (szczegóły na miejscu)
13.30 Poczęstunek i zabawa przy muzyce
xx.xx Powrót do Przemyśla
Idąc na grzyby warto zaopatrzyć się w:
– nieprzemakalną kurtkę, ciepłe skarpety i wysokie gumowce. Taki strój ochroni cię przed poranną rosą i zimnymi jesiennymi porankami.
– atlas grzybów (najlepiej kieszonkowy) zawierający opisy i dobrej jakości zdjęcia
– kompas (zwłaszcza jeśli wybierasz się w nieznany las)
– nóż (najlepiej składany)
– kosz wiklinowy (absolutnie żadnych siatek i reklamówek foliowych)
– przydatna jest również szmatka do oczyszczania grzybów z trawy, igieł itp.
– opcjonalnie aparat fotograficzny (nawet nie przypuszczasz ile będziesz miał okazji do cyknięcia fajnej fotki)
10 przykazań grzybiarza
1. Zbieraj grzyby tylko takie, do których masz 100% pewność.
2. Jeżeli jakikolwiek grzyb budzi wątpliwości, sprawdź w atlasie grzybów. Jeżeli jakakolwiek cecha nie zgadza się, należy uznać, że znaleziony grzyb nie jest tym właściwym.
3. W przypadku wątpliwości warto również polizać świeżo ścięty grzyb, gorycz informuje, że grzyb jest niejadalny.
4. Nigdy nie polegaj na jednym źródle danych, zwłaszcza w przypadku nieznanych grzybów.
5. Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych i nierozwiniętych, ponieważ mogą jeszcze nie mieć wszystkich cech niezbędnych do ich jednoznacznej identyfikacji.
6. Nie należy zbierać grzybów zbyt starych, wodnistych i robaczywych.
7. Należy delikatnie wykręcić grzyb, a następnie przykryć pozostałą grzybnię ziemią, w ten sposób nie dopuścimy do jej wyschnięcia. Przy takim postępowaniu istnieje duża szansa, że niedługo pojawi się w tym miejscu nowy owocnik.
8. Nie wolno ścinać grzybów i pozostawiać resztki trzonka w ziemi (gnijąca resztka zniszczy grzybnię). Jeżeli nie jesteś w stanie wykręcić grzyba, możesz go uciąć, ale resztkę trzonka usuń z ziemi.
9. Po wstępnym oczyszczeniu umieszczać grzyby w koszu trzonkami do góry.
10. Gdy znajdziesz pojedynczego owocnika, warto rozejrzeć się dookoła (nie wszystko widać na pierwszy rzut oka).
Etyka grzybiarza
– nie hałasuj
– nie płosz zwierzyny
– nie niszcz drzew i krzewów
– nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących (mogą stanowić pokarm dla innych stworzeń)
– nie niszcz ogrodzeń dla leśnych szkółek
– powiadamiaj służby leśne gdy zauważysz pożar, składowiska śmieci lub pułapki na zwierzynę
– nie śmieć
– nie zbieraj grzybów sprzed nosa innym grzybiarzom (bardzo denerwujące)
– i na koniec: BAW SIĘ DOBRZE!!!